Greyhound

Greyhound (englanninvinttikoira) on maailman nopein koira ja samalla erittäin sopeutuvainen, kiltti ja mukavuuden haluinen, sanonta maailman nopein sohvaperuna kuvaa greyhoundia melko hyvin. Greyhoundit soveltuvat erinomaisesi myös lapsiperheisiin. Greyhoundit ovat jakautuneet hyvin vahvasti kahteen eri linjaan, näyttely- sekä ratalinjaisiin. Harrastamme koiriemme kanssa ratajuoksua joten koiramme ovat ratalinjaisia kuten myös tämä sivusto keskittyy ratalinjaisiin greyhoundeihin.

  • Maailman nopein koira ja kuuluu maailman kolmen nopeimman maaeläimen joukkoon, nopeampia ovat vain gepardit ja lähteistä riippuen hanka-antilooppi.
  • Greyhoundin huippunopeus voi olla jopa 80km/h.
  • Yhden loikan pituus on keskimäärin 5 metriä.
  • Greyhound ottaa keskimäärin 94 loikkaa 480m kisassa.
  • Greyhoundin sydämen koko on jopa 1,75% ruumiinpainosta (muilla koirilla 0,5%).
  • Millään muulla koiralla ei ole niin laajaa värikirjoa kuin greyhoundilla.

Urokset kasvavat säkäkorkeudeltaan noin 70-75 cm korkeiksi ja painoa kertyy n. 30-38 kg. Nartut jäävät hieman pienemmiksi, strategiset mitat ovat noin 65-70 cm ja 25-30 kg.

Historia

Englanninvinttikoira kuuluu maailman vanhimpiin koirarotuihin. Sitä pidetään nykyisin englantilaisena rotuna, mutta rodun alkukoti on itämailla, lähinnä Egyptissä, missä sitä on käytetty lemmikkinä ja metsästyskoirana. Vuosina 1000–1500 rodusta tuli ylhäisön suosikki, sillä ruhtinaat halusivat itselleen nopeimmat koirat. Tavallisia kansalaisia kiellettiin jopa kuolemanrangaistuksen uhalla omistamasta englanninvinttikoiraa. Rodun nopeutta alettiin kehittää, kun juoksukilpailuista tuli harrastus. Englanninvinttikoiria on kuvattu paljon taiteessa.
Lisää greyhoundien ja muiden vinttikoirien historiasta löytyy wikipediasta ja grl.fi.